Haktivizam                                 

Haktivizam je spoj hakiranja i aktivizma – politike i tehnologije, te ga možemo opisati kao hakiranje za postizanje političkih ciljeva. Hakeri su osobe koje odlično poznaju sve djelove računala. Ovaj pojam veže uz sebe mnoge polemike u stručnim krugovima, a često ih se zamjenjuje s autorima virusa te uljezima koji upadaju u računalne sustave. Haktivizam podrazumjeva korištenje računala i računalnih mreža kao sredstvo prosvjeda za promicanje političkih ciljeva. Pojam je 1998. godine prvi upotrijebio član hakerske zajedice „Kulta mrtve krave“ (eng. Cult Of The Dead Cow) imenom Omega. Kako je hakiranje ilegalno provaljivanje u računala, onda možemo i haktivizam opisati kao korištenje legalnih i ilegalnih računalnih alata u političke svrhe. Ovaj dokument pokušava približiti pojam haktivizma i opisati način djelovanja haktivista te njihovu ideologiju. Daje se pregled najpoznatijih haktivističkih organizacija te se opisuju načini napada haktivista i mogućnosti zaštite.

 

 

Haktivizam je kombinacija inicijativa koje dolaze s dvije strane i sastoje se od dvije različite zajednice – hakerske i aktivističke. Kako bi se razumio haktivizam važno je razumjeti pozadinu ovih dviju zajednica i razloge zbog kojih su se udružile te pokušati analizirati budućnost koju ovakav vid političkog djelovanja očekuje.

Izvorno, termin haker ili računalni napadač opisivao je osobu sa širokim znanjem o računalima i računalnim mrežama te nekoga tko posjeduje sposobnosti za stvaranje, mijenjanje ili poboljšavanje računalnih sustava i njegovih komponenti. Hakere se može opisati kao računalne stručnjake sa sposobnostima brzog rješavanja problema i kreativnošću u računalnom svijetu.

Politički i društveni aktivisti su prepoznali dobrobiti integriranja aktivizma te računalnih tehnologija i Interneta. Nove mogućnosti koje pruža tehnologije otvorenog koda i razmišljanja zajednice koja se okuplja oko takvih projekata slažu se s ideologijom koju promiču aktivističke organizacije.

Najraniji poznati primjerak haktivističke akcije dogodio se u listopadu 1989. godine. Tada su organizacije DOE, HEPNET i SPAN (NASA) spojile VMS računala širom svijeta. Na ta računala je ubačen računalni crv WANK koji je sadržavao poruku protiv nuklearnog naoružanja. Eksplozija haktivističke aktivnosti dogodila se u posljednje dvije godine, prvenstveno pojavom skupina „Anonymous“ i „LuLzSec“. Njihova pojava poklapa se s pojavom novih rigoroznijih zakona o protoku informacija na Internetu. Najaktivnija skupina „Anonymous“ organizira digitalne, kao i ulične prosvjede kako bi iskazala neslaganje sa zakonima ACTA, SOPA i PIPA.

Haktivizam se također može opisati kao fuzija računalnog aktivizma i politizacije pitanja hakera i hakiranja. Zajednički problemi na koje su naišle ove odvojene zajednice doveli su do toga da se suočavaju s istim tehničko–političkim problemima kao što su repesivno korištenje zakona koje provode državne vlasti, ali i korporacije kako bi nadgledale protok informacija na Internetu. Ovakvi zajednički problemi doveli su do udruživanja aktivista i hakera te je tako nastao haktivizam. Haktivizam objedinjuje tehnologiju sa savješću i željom za promjenom, pritom omogućavajući donošenje boljih argumenata i prikupljanje većeg broja istomišljenika.

Haktivisti koriste iste metode napada kao i hakeri. Usmjereni su na traženje ranjivosti u računalnom sustavu i iskorištavanju tih ranjivosti za različite vrste napada kako bi time iskazali prosvjed protiv vlasnika tog računalnog sustava ili Internetske stranice. Računalni sustav i računalna mreža mogu se napasti na mnogo načina. Najčešće korištene metode eksploatacije slabosti su DoS, lažiranje IP adresa i njuškanje mrežnog prometa. Haktivisti mijenjaju sadržaj ciljane mrežne stranice te održavaju virtualnu okupaciju prostora. Protiv haktivističkih napada mogu se koristiti iste metode zaštite kao i kod hakerskih napada.

Razvoj današnjeg haktivizma usko je povezan s razvojem hakiranja. Haktivisti okreću novim tehnologijama koje mogu upotrijebiti za postizanje svojih ciljeva, kao što je sloboda govora. Moraju pokazati da haktivizam nije sinonim za hakerske napade, nego organizirana elektronička akcija koja uključuje kreativno razmišljanje i programiranje kako bi se postigle političke i društvene promjene. Njihov je cilj osiguravanje Interneta kao mjesta slobodnog govora i izražavanja.

Cijeli dokument (u PDF obliku) "Haktivizam" preuzmite ovdje.

© Laboratorij za sustave i signale - Copyright 2008 - 2013. www.LSS.hr