Sigurna kupovina na Internetu                          

Kupovina na Internetu je oblik elektroničke trgovine gdje korisnici izravno kupuju proizvode i usluge od prodavača na Internetu i bez posrednika. Trgovina na Internetu (eng. Online shop) vrlo je slična stvarnoj fizičkog trgovini gdje se kupuju proizvodi ili usluge. Korisnici prilikom kupnje posjete web stranicu određene trgovine te tamo pregledavaju proizvode o kojima mogu naći video isječke, detaljne opise i komentare drugih korisnika. Korisnicima na Internetu prijete razne opasnosti od zlonamjernih korisnika koji pokušavaju doći u posjed osjetljivih podataka. Što više napreduje tehnologija kojom se pokušava osigurati kupovina na Internetu i kupci i zlonamjerni korisnici smišljaju nove prijevare te iskorištavaju nastale ranjivosti. Tehnologija koja se brzo razvija omogućuje prevarantima učinkovitije i kreativnije djelovanje te istovremeno mogu prevariti tisuće korisnika s istom prijevarom.

 

 

Kupovina na Internetu oblik je elektroničke trgovine gdje korisnici izravno kupuju proizvode i usluge od prodavača na Internetu i bez posrednika. Internet je globalno tržište gdje korisnici s jednim klikom miša mogu kupiti gotovo sve što žele. Međutim, ovakva sloboda ima i svojih loših strana. Prevaranti također vole jednostavnost kupovine na Internetu jer na taj način mogu tražiti svoje žrtve upravo na Internetu. Sve je više prevaranata i ponekad korisniku može biti teško razlikovati poštenog trgovca od onog koji želi ukrasti njegov novac i identitet. Prevaranti se mogu pretvarati da prodaju određene proizvode i to često po vrlo niskoj cijeni kako bi ukrali podatke kreditne kartice ili osjetljive informacije bankovnog računa.

Phishing napad nije više problem samo banaka. Prevarantima je cilj ukrasti korisničke osobne račune i informacije o financijama te se sve više pretvaraju kao da su tvrtke poput Amazon.com, EarthLink i eBay. Najgore je što korisnici ne moraju dati svoje informacije prevarantskim lažnim web stranicama kako bi postali žrtvama. Sve je više phishing napada ugrađenih u zlonamjerne programe za špijunažu (eng. spyware) koje korisnik preuzme na svoje računalo čim klikne na poveznicu koju je dobio u poruci elektroničke pošte.

Korisnici trebaju koristiti sigurni web preglednik. Web preglednik kojeg koriste korisnici mora biti u skladu s industrijskim sigurnosnim standardima kao što je SSL (eng. Secure Sockets Layer)protokol ili protokol za sigurnu elektroničku transakciju. Na sigurnoj web stranici biti će prikazan simbol cijelog ključa, zatvorenog lokota ili će web adresa koju korisnik posjećuje započinjati s „https“. Drugi način na koji korisnici mogu provjeriti sigurnost web stranice je certifikatom. Trenutno tvrtka VeriSign, Inc. pruža infrastrukturu javnog ključa (eng. public key infrastructure - PKI) i digitalne certifikate koje koriste poduzeća, web stranice i korisnici kako bi proveli sigurne komunikacije i transakcije putem Interneta i privatnih mreža.

Prilikom kupovine korisnici trebaju provjeriti trgovinu kod koje žele kupiti određene proizvode ili usluge.  Trebali bi platiti kreditnom karticom i po mogućnosti imati posebnu kreditnu karticu koja će služiti samo za kupovinu na Internetu. Kod popunjavanja obrazaca na Internetu korisnici bi trebali vidjeti jesu li informacije koje se od njih traže zaista potrebne za tu vrstu poslovanja.

Postoji puno web stranica i organizacija koje korisnicima daju savjete i pomoć oko kupovine na Internetu te odgovaraju na njihove upite. Ukoliko korisnici imaju problema prilikom kupnje ili su prevareni trebaju potražiti stručnu pomoć.

Prema Don Davisu, uredniku magazina o kupovini na Internetu, kupci će s vremenom imati sve bolje iskustvo prilikom kupovine na Internetu jer se ona sve više razvija, a razvijaju se i nove tehnologije koje će tome pridonijeti. Kako postaje lakše usporediti cijeni, trgovine će biti prisiljene stvoriti bolje fizičko iskustvo za korisnike te će prodavači morati znati više o proizvodima koje prodaju. Ono s čime se slažu svi stručnjaci je kako će biti sve više mogućnosti za kupce. Oni će moći kupiti sve više proizvoda i usluga i imat će više načina na koje mogu usporediti proizvode i cijene.

Cijeli dokument (u PDF obliku) "Sigurna kupovina na Internetu" preuzmite ovdje.

© Laboratorij za sustave i signale - Copyright 2008 - 2013. www.LSS.hr