Novi trend u bežičnoj komunikaciji

Na Mobile World Congress okupljanju predstavljen je novi trend u bežičnoj tehnologiji, komunikacija između strojeva koja se odvija bez ljudske intervencije. Jedan od zanimljivih primjera predstavio je Qualcomm predstavivši aparat za kavu kojim je moguće upravljati putem tablet računala ili Internet satom.

Opširnije...

Internet treba plan B

Jedan od prvih korisnika Interneta, Danny Hillis, na konferenciji TED2013 iznio je zabrinutost o ranjivosti Interneta. Napominje kako sustavi iz svih sfera života danas ovise o Internetu, te da se velika pažnja posvećuje zaštiti pojedinih osoba i sustava koji su na Internetu. Istovremeno, jako malo pažnje se dodjeljuje zaštiti samog Interneta.

Opširnije...

Poziv na predavanje "Računalni kriminal"

Laboratorij za sustave i signale (LS&S), Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacije (ZESOI), Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) poziva vas na predavanje:

„Računalni kriminal“

koje će Kornelija Ivanušić, sutkinja Općinskog suda u Velikoj Gorici, i Ivan Glavić, zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu, održati u utorak 26. veljače 2013. u 17h u dvorani D160 FER-a. Predavači će kratko predstaviti Konvenciju o kibernetičkom kriminalu, hrvatsko zakonodavstvo i praksu nastalu na temelju Konvencije.

 

Zbog ograničenog kapaciteta dvorane, pozivamo vas da se prijavite za predavanje putem forme.

Istraživač lovi zločince u cyberspace-u

Istraživač, Jeremy Wendt, iz Sandia National Laboratories razvija mehanizam otkrivanja žrtava Phishing napada. Web sjedište Sandia National Laboratories dnevno ima desetke tisuća posjetitelja. Cilj je smanjiti broj posjetitelja koje analisti moraju provjeriti kao potencijalne napadače. U konačnici se nada kako će se omogućiti automatsko otkrivanje ciljanih Phishing (Spear Phishing) napada. Naime, Wendt je razvio algoritam pomoću kojeg je moguće odvojiti web crawlere koji indeksiraju stranice laboratorija od ljudskih posjetitelja. Smatra kako će njegov rad poboljšati sigurnost jer omogućuje analitičarima grupiranje posjetitelja. Izvorna obavijest dostupna je na portalu Sandia Labs News Releases.

New York Times postao žrtva sofisticiranih računalnih napada

 

Poznata novinarska kuća, New York Times, 30. siječnja izjavila je na vlastitim stranicama kako je postala žrtva sofisticiranih računalnih napada. Prema službenom izvješću New York Times smatra da je povod napadu bilo nedavno započeto istraživanje o poslovanju kineskog premijera Wen Jiabao i njegove obitelji. Naime, otkriveno je kako su napadači htjeli otkriti imena izvora koji su pružili informacije o poslovanjima kineskog premijera.

Opširnije...

© Laboratorij za sustave i signale - Copyright 2008 - 2013. www.LSS.hr